HockeyNews
PLUS

Redo för tung roll i Djurgården: "Inte många tycker om att möta mig"

(9131) Anton Hedman-redigerad
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 10 juli 2019

FacebookXWhatsApp

LIDINGÖ. Djurgården har blivit av med sin järnkamin Daniel Brodin.
I gengäld är stockholmaren Anton Hedman tillbaka i Djurgården – SHL:s flitigaste tacklare de senaste fem åren.
– Jag tror inte att det är många som tycker om att möta mig, säger Hedman till HockeyNews.se.

SHL presenteras av ATG Sport

I väntan på att den kanadensiske backen Jason Garrison, 34, ska ansluta till Djurgården i november är Anton Hedman, 33, äldst i laget.

Nyförvärvet från Örebro trivs med att vara tillbaka i klubben där han spelade som junior och i Stockholm och han har valt att flytta till Hornstull på Södermalm.

– Jag har alltid känt att jag vill spela i Djurgården och min familj är från Stockholm. Jag har vuxit upp med att gå och kolla på Djurgårdsmatcher, så det har alltid varit lite av en dröm. Man har alltid blickat lite åt det hållet. Sedan är det mycket runt omkring som ska stämma med tajmingen och så. När det gick att lösa hoppade vi på det direkt, säger Hedman.

Han har skaffat sig erfarenhet från nio säsonger i SHL och har spelat 436 matcher för Modo, Färjestad, Luleå och Örebro.

Men att komma hem till Stockholm smäller högt.

– Det är skitkul och det ska bli coolt att sätta på sig Djurgårdströjan.

Anton Hedman får tröja nummer åtta i Djurgården och poserar tills vidare glatt i en träningströja. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.se.

Hedman pustar ut där han står och sträcker på sig i solskenet ute på Lidingö. Tillsammans med lagkamraterna i Djurgården har han kört hårt.

– Det är tuffa dagar. Senast jag var i Djurgården J20 var det lite samma upplägg, så man känner igen övningarna lite. Det är lite samma karaktär. Man får gräva djupt, men det är nyttigt.

Hedman kan jämföra med försäsongsträningen från fyra andra SHL-klubbar som han har spelat för.

– Jag tror Djurgården lägger mycket vikt vid att man ska vara i bra form. Det är tuff träning under den förberedande fasen. Det är så klart bra att pressa sig själv och veta att man har det inom sig. När man är helt slut och har kört två grispass så kan man pressa sig och köra ett till. Det är framför allt det som är viktigt att se.

Djurgården har blivit av med Daniel Brodin, som med sin fysiska spelstil, sitt hårda slit och sitt sinne för mål har blivit en publikfavorit bland fansen.

Daniel Brodin var en tuff spelare i Djurgården att möta. Anton Hedman blir den nya tuffingen i laget. Foto: Bildbyrån.

Djurgården hoppas att Anton Hedman ska tillföra mycket av det Brodin har i sitt spel.

– De har väl värvat mig på grund av mina styrkor på isen. Kanske framför allt i anfallszonen, från tekningscirklarna och nedåt kan man säga, runt målburen. Att jag ska vara stark på pucken och hitta insida bakom backarna. Ja, slå in lite returer och spela fysiskt. Vinna de kamperna och leda laget fysiskt, kanske, säger Anton Hedman.

I SHL har han gjort sig känd, eller snarare ökänd, på grund av sitt hårda och ibland rent brutala spel. Han har flera avstängningar på sitt samvete till följd av huvudtacklingar och slagsmål. Det har även kostat honom tiotusentals kronor i böter.

Men Anton Hedman har förändrat och utvecklat sin spelstil. Även om han sett till de fem senaste åren toppar den totala tacklingsligan i SHL.

LÄS MER: Lista: Här är SHL:s mesta tacklare de senaste fem åren

– Hockeyn har förändrats lite också. Nu har man gjort några år i ligan. Om man inte ändrar sitt spel och följer med i den utvecklingen, då hamnar man utanför. Jag har fått göra en del ändringar i mitt spel och försökt anpassa det till en modern hockey. Och det tycker jag faktiskt att jag har gjort på ett bra sätt, säger Hedman bestämt.

– Jag tycker att jag gör bra avvägningar, men kan ändå vara jobbig att möta. Jag kan smälla på. Jag tror inte att det är många som tycker om att möta mig.

Det har han säkert rätt i.

Så sent som förra hösten blev 96 kilo tunge och starke Hedman avstängd i tre matcher för en huvudtackling vid sargen på Röglebacken Daniel Bertov. Det kostade också 11 875 kronor i böter.

Anton Hedman står fast vid att han har anpassat sig till SHL:s utveckling.

– Man får göra bättre avvägningar. Så är det ju. Man har ett jävla ansvar, speciellt om du ska tackla någon mitt ute på isen. Det är mycket som ska stämma. Om man inte är helt hundra får man avväga det ibland. Men runt sarger och så är det lite lättare att anpassa sig och kunna smälla på.

Anton Hedman är stark framför motståndarmålen. I SHL har han gjort 141 poäng (59 mål, 83 assist) på 436 matcher. Foto: Bildbyrån.

Trots skaderisken med tacklingar ute på öppen is tycker Anton Hedman att det är ett moment som bör finnas kvar inom hockeyn även om det skulle bidra till att minska antalet huvudskador och hjärnskakningar.

– Ja, absolut. Jag tycker framför allt att vi måste bli bättre på att skydda oss själva och ta en tackling. Det känner man när man spelar, att folk är väldigt naiva.

Hur då naiva?

– Det blir alltid tacklarens fel, så att säga. Ibland kan jag tänka på hur man sätter sig i olika situationer.

Hur är det med självbevarelsedriften hos spelarna, menar du?

– Ja, exakt. Det är det jag tycker vi är ganska dåliga på.

– Ibland undrar man, hur fan tänkte han där? Men känner jag att jag kan tackla någon juste kommer jag att gå in hundra procent ändå. Jag delar inte ut några tjuvsmällar och jag försöker inte skada någon, men får jag läge, då försöker jag köra över någon. Så är det.

Anton Hedman kommer inte att bli rolig att möta i Djurgårdströjan heller. Den saken är det inget tvivel om…

Är det sagt vilken position du ska ha i laget?

– Nej, vi har inte diskuterat något sådant. Vi vill vara ett topplag. Målsättningen är guld. Vi kommer att få ett bra lag och det kommer att bli konkurrens om platser. Det blir lite vad man gör det till.

– Sedan, hur de har tänkt i början, det kommer att komma senare i sommar. Just nu ses vi i Djurgården bara på de här lägren sedan kör man egen träning. Vi har faktiskt inte pratat någonting om det.

Anton Hedmans position i Djurgården kommer nog att diskuteras under de två säsonger han har kontrakt med klubben. Både i det egna laget och hos motståndarna.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!